Biodivercity

Home > Nieuws Intern > Soort van de maand april: DE SPREEUW


PDF

Soort van de maand april: DE SPREEUW

Soort van de maand april: DE SPREEUW

- (2019-04-01)
Nieuws Intern

Spreeuwen lijken gewoon, maar het zijn bijzondere vogels. Ze hebben in de zon een prachtige groene glans en kunnen erg goed geluiden imiteren zoals kikkers, andere vogels of zelfs een autoalarm.

In april leggen spreeuwen hun eerste ei. Hoewel sommige spreeuwen dit jaar al in maart begonnen zijn.

De mannen verleiden de vrouwen eerst met een mooie nestholte. Ze zorgen voor een schone holte met takjes en blaadjes en versieren die zelfs met bloemknoppen en bloemblaadjes. Als de jongen uitvliegen, blijven die nog een tijdje bij vader en moeder. Samen scharrelen ze vooral in grasveldjes hun voedsel bij elkaar. Dit soort families sluiten bij elkaar aan tot ze in augustus hele grote groepen hebben gevormd. Je kunt ze dan in enorme golvende zwermen zien, bij de gezamenlijke slaapplaatsen.

De aantallen spreeuwen zijn sinds eind jaren ’70 sterk gedaald. In Europa is de stand tussen 1980-2010 ongeveer gehalveerd. Het is niet duidelijk waardoor dat komt. Maar het is een goede reden om deze mooie vogel onder de aandacht te brengen. Sovon en Vogelbescherming hebben 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw.

Op beleef de lente is een nestkast van een spreeuwenkoppel live te volgen.

Suggesties voor verbeteringen