Je bent niet ingelogd
- (2023-09-01)
Nieuws Intern
De houtpantserjuffer is een libellensoort die de combinatie bos en water vertegenwoordigt in BiodiverCity. Dat is niet toevallig, de soort heeft overhangende takken van bomen en struiken nodig om zich te kunnen voortplanten.
Dat voortplanten doet de juffer in de periode augustus - oktober. De libellen zoeken ‘in tandem’ een geschikte tak uit. Daar legt het vrouwtje de eitjes. Doordat de eitjes in het hout overwinteren doorstaan ze flinke vorstperioden goed. In het voorjaar laten de larven zich uit het ei vallen, direct in het water. Ook als zij niet al te ver van het water op de grond vallen, lukt het ze nog wel om naar het water te hoppen. Nog hetzelfde jaar, vanaf eind juni tot in oktober, kruipen ze via een plantenstengel uit het water en sluipen uit hun laatste larvenhuidje om als libel tevoorschijn te komen.
De houtpantserjuffer is een cultuurvolger, zij doet het goed in de bebouwde kom (bij parken) en in recreatiegebieden. Hoewel de juffer voor sommige mensen niet direct een aantrekkelijke verschijning is, mogen we blij zijn met haar aanwezigheid. Het is een roofdiertje dat als larve al een heleboel muggenlarfjes verslindt, en als libel jaagt op insecten die de meeste mensen liever niet zien (of horen): muggen, vliegjes en bladluis.
De foto is van Rob van de Haterd van Bureau Waardenburg